Talon historiasta tekeillä kirja

Balder100

 

1808 koko Helsingin puusta rakennettu keskusta oli tuhoutunut suurpalossa lähes täydellisesti ja Balderin talo oli ensimmäisiä kivitaloja joita rakennettiin tulipalon jälkeen. 

Talo on yli 200-vuotias

Talo rakennettiin 1814 alunperin kaksikerrokseksi ranskalaiseen barokkityyliin. Talon rakennutti Adolf Fredrik Gebauer ja arkkitehtinä toimi Pehr Granstedt, joka oli 1800-luvun alkupuoliskon merkittävimpiä arkkitehteja. Sittemmin omistaja oli kondiittori Clopattin suku ja talossa toimi useita tunnettuja ravintoloita, mm. Clopatts gård, C.F. Nybergs cafe ja Handelsgilletin klubihuoneisto.

Balderin talona 100 vuotta 

Vuodesta 1917 talon on omistanut Fastighetsaktiebolaget Balder (Kiinteistöosakeyhtiö Balder), jonka enemmistöosakas on Nykterhetsföreningen Balder (Raittiusseura Balder). Kiinteistöyhtiö Balder omistaa edelleen kiinteistön ja vuokraa liike- ja konttoritilaa yrityksille sekä juhlasalia erilaisiin tilaisuuksiin. 

Raittiusseuratoiminnan kasvaessa 1931 taloon rakennettiin kolmas lisäkerros, jossa Balderin juhlasali sijaitsee. Upean barokkityylisen salin ilmettä on kohennettu monella tapaa: Tuolit on verhoiltu, parketti kunnostettu, seinäpintoja maalattu, kristallikruunut kiillotettu ja tekniikka on vaihdettu nykyaikaiseksi. 2016 lopussa valmistui julkisivuremontti.

Talon vaiheista on tekeillä kirja, joka kattaa talon historian lisäksi Helsingin vanhan keskustan vaiheita 1800-luvulta nykypäivään. Historiikin valmistuminen on viivästynyt, kirja ilmestynee lähiaikoina.