Balderin talo 200 vuotta!

Talon historiasta tekeillä kirja

 

Balderin talon rakennutti Adolf Fredrik Gebauer 1814. Koko Helsingin puusta rakennettu keskusta oli tuhoutunut 1808 suurpalossa lähes täydellisesti ja Balderin talo oli ensimmäisiä kivitaloja joita rakennettiin suurpalon jälkeen. Talo rakennettiin alunperin kaksikerrokseksi ranskalaiseen barokkityyliin. Arkkitehtinä toimi Pehr Granstedt, joka oli 1800-luvun alkupuoliskon merkittävimpiä arkkitehteja. 

Omistaja kauppaneuvos Gebauer oli kauppiaskillan puheenjohtaja ja varsin merkittävä henkilö. 1800-luvun alussa konditoriat olivat uusinta uutta, niinpä heti talon valmistuttua sokerileipurikisälli Christian Menn avasi täällä konditorian - ja se oli kaupungin ensimmäinen! Myöhemmin talo myytiin kondiittori Conrad Clopattille, ja talossa toimi vuosikymmeniä menestyneitä ravintoloita.

Vuodesta 1917 talon on omistanut Fastighetsaktiebolaget Balder (Kiinteistöosakeyhtiö Balder), jonka enemmistöosakas on Nykterhetsföreningen Balder (Raittiusseura Balder). Raittiusseuratoiminnan kasvaessa 1931 taloon rakennettiin kolmas lisäkerros, jossa Balderin juhlasali sijaitsee. 

2014 Balderin talo täytti 200 vuotta 

Kiinteistöyhtiö omistaa edelleen kiinteistön ja vuokraa liike- ja konttoritilaa yrityksille sekä juhlasalia erilaisiin tilaisuuksiin. Vanhan barokkityylisen salin ilmettä on kohennettu monella tapaa: Tuolit on verhoiltu, parketti kunnostettu, seinäpintoja maalattu, kristallikruunut kiillotettu ja tekniikka on vaihdettu nykyaikaiseksi. 2016 lopussa valmistuu talon julkisivuremontti.

Talon vaiheista on tekeillä kirja, joka kattaa talon historian lisäksi Helsingin vanhan keskustan vaiheita 1800-luvulta nykypäivään. Historiikin valmistuminen on viivästynyt, sillä tietoa löytyy lisää kaiken aikaa. Jos sinulla on Balderiin liittyvää kerrottavaa, lähetä tarinasi sähköpostilla. Kirja ilmestynee lähiaikoina, kiitämme jo tarinansa kertoneita.